סדרת התסריטאות
שבעה מפגשי מאסטרקלאס אונליין לתסריטאות
ללמוד מהתסריטאים של: 'המפקדת', 'טהרן', 'מנאייכ', 'היהודים באים', 'פאודה', 'חזרות', 'חאנשי', 'בחורים טובים' ועוד
לפרטים נוספים והרשמה לקולנוע עצמאי בישראל - נא להשאיר פרטים ונחזור אליך בהקדם
פירוט המפגשים
תאריכים בתחתית העמוד
צילום: דניאל קמינסקי
נועה קולר ('חזרות')
בין אמנות התסריט לאמנות המשחק:
נועה קולר, מהשחקניות העסוקות בישראל ('קופה ראשית', 'ריקוד האש', 'להעיר את הדוב' ועוד), פרצה לתודעה הציבורית גם כיוצרת ותסריטאית עם הסדרה 'חזרות'. במפגש עם נועה נלמד על התפר הייחודי שבין משחק ותסריטאות, מה נסיונה כשחקנית לימד אותה על בניית עולם תסריטאי, פיתוח דמויות וכתיבת דיאלוגים, וכיצד שני עולמות אלו -כתיבה ומשחק- יכולים ללהתקיים במקביל ולהזין זה את זה מנק' מבט יצירתית.
צילום: עידית וגנר
רועי עידן ('מנאייכ', 'כפולה', 'נויורק' ועוד)
סדרת טלוויזיה - מרעיון למסך:
רועי עידן, אשר יצר וכתב למסך כמה מהסדרות הבולטות בישראל בשנים האחרונות, יקח אותנו למסע, מלא תובנות וכלים פרקטיים - שלב אחרי שלב - בתהליך היצירה של סדרה טלוויזיונית: בחירת הרעיון, גיבוש פרמיס, תהליך הפיתוח (תחקיר, תסריט פיילוט, בייבל), דרך מהלך הכתיבה, תהליך הפרה-פרודקשיין, מהלך הצילומים, פוסט פרודקשיין ועד למפגש עם הצופים.
צילום: Yossi Zwecker
עליזה חנוביץ' ('חאנשי')
בין הביוגרפי לפיקטיבי בכתיבה:
חנוביץ', היוצרת, התסריטאית והשחקנית הראשית בסדרה המדוברת 'חאנשי', ביססה אלמנטים רבים מעולם הסדרה על חוויותיה האישיות. במפגש עימה נדבר על המתח בין היבטים ביוגרפיים ופיקטיביים בכתיבה תסריטאית,
על האתגרים, ועל הכוח המרפא שיש בתהליך מסוג זה.
צילום: גיא רז
נטלי מרכוס ('היהודים באים', 'זהו זה!', 'צפוף', 'טהרן', 'פאודה', ועוד)
כתיבה קומית:
מרכוס, זוכת 7 פרסי אקדמיה, מצליחה בכתיבתה התסריטאית, לחקור ולאתגר מורכבויות אנושיות, חברתיות ופוליטיות מבעד למבט קומי וסאטירי מושחז.
במפגש עם נטלי, נלמד מהם היסודות לכתיבה קומית, מה הדומה והשונה בין כתיבת קומדיה לבין כתיבת דרמה, וכיצד הדיאלקטיקה בין העולמות יכולה להעמיק את הפרספקטיבה התסריטאית שלנו.
צילום: נעמי מרוז
עטרה פריש ('המפקדת')
פיתוח דמויות:
פריש, היוצרת-תסריטאית-במאית, של אחת הסדרות המצליחות והמדוברת של התקופה האחרונה ('המפקדת'), הביאה למסך אנסמבל דמויות ששבו את ליבינו.
היכולת ליצור דמויות תוססות, מורכבות, ספציפיות, ומנומקות היא הבסיס לעולם תסריטאי עשיר וסוחף. במפגש עם עטרה נחקור את המרכיבים והתהליכים החיוניים בבניית דמות, על מימדיה השונים: בין חייה הפנימיים של הדמות, ההסטוריה שלה, עיצוב מרחב הרצונות, סגנון הדיבור ועד למערכות היחסים שלה עם הדמויות האחרות המעצבות את עולמה.
צילום: אוהד קאב
ארז תדמור ( 'בחורים טובים', 'בשורות טובות', 'סיפור גדול', ועוד)
בין תסריט אמנותי למסחרי:
ארז תדמור, מיוצרי הקולנוע הפוריים והמצליחים של השנים האחרונות, הצליח לאזן בעשורים האחרונים בין פרוייקטים קולנועיים שזכו להצלחה אמנותית (פרסי אופיר ופרסים בפסטיבלים בינ"ל), ובין סרטים שזכו להצלחה מסחרית מסחררת, האחרון בהם ('בחורים טובים') הביא לאולמות הקולנוע מעל ל-300,000 צופים.
במפגש עם ארז, נדבר על הפרקטיקות והעקרונות החיוניים בתהליך כתיבה של סרט קולנוע ארוך (וקצר), מה מייחד כתיבה של סרט 'אמנותי' לעומת סרט 'מסחרי', וכיצד ניתן לחבר בין העולמות.
כמו כן, נחקור עם ארז כיצד ניתן לזהות רעיון 'ראוי' ליצירה, נדון בנתיבים שונים להשראה, וכיצד ניתן לפתח שיגרת כתיבה פרודקטיבית לאורך זמן.
צילום: עדי מוזס
צילום: אור רג'ואן
אורן גרנר (מנהל 'קולנוע עצמאי בישראל')
ונדב רג'ואן (יוצר ומומחה בינ"ל לבינה מלאכותית)
כיצד כלים של בינה מלאכותית יכולים לסייע לכתיבה תסריטאית:
בשנה האחרוננה פיתוחים כמו CHAT-GPT, MIDJOURNEY, ו-DALL-E פרצו לתודעה והפכו לנושא הכי מדובר (לטוב ולרע) בתעשייה בכלל ובסצינה הקריאטיבית בפרט . דבר אחד בטוח - הבינה המלאכותית (AI) כאן כדי להשאר.
קיימת רתיעה טבעית מכלים אלו מהחשש שיהפכו את תהליך היצירה למכאני ומעובד (וייתרו אותנו, הכותבים) - אך ישנן דרכים ופרקטיקות בהן נוכל לרתום את הכוח האדיר של פלטפורמות אלו, כדי להעמיק את התוכן, לשדרג את היעילות והמעוף, מבלי לפגוע בייחוד ובתביעת האצבע שלנו כיוצרים ויוצרות.
במהלך המפגש נלמד כיצד כלים נגישים של בינה מלאכותית יכולים לסייע לנו לעשות בריינסטורמינג בבניית עלילה ודמויות, לבנות סטוריבורד משוכלל, ואף לנסח עבורינו תקצירים ודיאלוגים על פי תהליך של לולאות-פידבק.
כמו-כן, נתנסה בפרקטיקה של כתיבת הנחיות נכונה לבינה המלאכותית (prompt engineering) דרך טכניקות החדשניות שיאפשרו לנו להגיע לתהליך עבודה ותוצרים עמוקים ומשמעותיים יותר.
איפה: כל המפגשים יתקיימו בזום (אפשר לצפות מכל מקום).
באילו שעות: 19:00 עד 20:30 (שעון תל-אביב)
תאריכי המפגשים:
24.8 - רועי עידן
28.8 - ארז תדמור
31.8 - נטלי מרכוס
4.9 - נועה קולר
7.9 - עליזה חנוביץ'
11.9 - עטרה פריש
14.9 - נדב רג'ואן ואורן גרנר
לשאלות ובירורים: orengerner@gmail.com
הרצאת בונוס לנרשמים/ות:
הרצאה מוקלטת של מעל שעתיים, עם תוכן דחוס על כל מה שרצית לדעת על הגשות לקרנות הקולנוע וגופי השידור, בתוך כך:
קרנות הקולנוע הפועלות בארץ / מסלולי הגשה / תהליך הלקטורה / פרמטרים בניקוד התסריטים / דגשים לפרזנטציות / אילו גופי שידור פועלים בארץ? / איך מגישים הצעה לגוף שידור? / איך להתכונן לפיץ' מול גוף שידור? / דגשים לכתיבת תסריט, סינופסיס, לוגליין ועוד...
המלצות של משתתפי 'סדרת התסריטאות' (מהמחזור הקודם)
איתי אנגל (עיתונאי ויוצר דוקומנטרי)
"אני בא מעולם של כתבות ויצירות דוקומנטריות, בעיקר של אירועים חדשותיים בעולם, בעיקר של סכסוכים בעולם, אבל במקביל מתחיל לחשוב על כיוונים חדשים. אני מאד שמח שנרשמתי וצפיתי בכל הפרקים.
מעבר לכך שמדובר באנשים מרתקים בצורה בלתי רגילה, מאד התרשמתי, ולעיתים אפילו הופתעתי, מהנכונות שלהם 'לנדב' דוגמאות להתנסויות אישיות שלהם, אם זה מסמכים, תסריטים, סקיצות ראשוניות מהעבודה וטיפים מהחיים האמיתיים ששום דבר לא משתווה אליהם. מאד אהבתי גם את האינפוטים שלך והדינמיקה שלך עם כל אחד מהאורחים."
נועה שגיא (יוצרת וכותבת)
"הייתה סדנה נהדרת ומעשירה שנתנה לי כל כך הרבה כלים ותובנות לגבי שיטות עבודה ודרכי חשיבה בזמן תהליך הכתיבה. מרגישה שמה שלא למדתי ב4 שנות תואר בקולנוע למדתי בשישה מפגשים"
איל אמיר (יוצר קולנוע)
"רציתי להודות לך על סדרה מרתקת, מעשירה, מלמדת על כל הפנים של עבודת התסריט, גם היצירתיים ומלאי ההשראה ובעיקר המעשיים שמאפשרים להביא את הרעיונות לידי מימוש, ואני בטוח שככל שאתקרב למימוש השאיפות האלה, הכלים שרכשתי בסדרה המצוינת הזאת יעמדו לצידי ויועילו לי מאוד."
מוריה קליינרמן שטיינגרט (תסריטאית ויוצרת)
"בעזרת האורחים שלך יצרת סידרה מקיפה ומעמיקה שמספקת אין סוף כלים ותובנות יוצאות דופן שמאפשרות לדייק את התסריט ולשפר משמעותית את רמת הכתיבה.
תודה רבה לך! "